27 Temmuz 2009 Pazartesi




NASIL GİDİLİR?




Öncelikle Balıkersir'e kadar kendinizi bir atın sonrası kolay ama Çanakkale üzerinden gelin ama Bursa yolundan sonrasında Burhaniye sonrası Ayvalık yol ayırımını takip ederek İlçeye girişte sağdan ayrılan asfalt yol Alibey Adası tabelası ile belirtiliyor. (Cunda adasının bir ismi de Alibey Adası.)


Patriça Koyu içinde ki adanın manastırına gitmek için sahildeki teknelerden YOLCUDUR ABBAS tur teknesi ile bol eğlence samimi içten dostluk içinde kahkahalar eşiliğinde gidebilirsiniz tamamiyle ticari kaygıdan uzak bu tur size unutulmaz anılar bırakabilir örneğin biz İstanbul'lu bir aile tanıştık ve tekrar görüşmeyi planlıyoruz. Ay Işığı Manastırına , güvercin adasına, patriça koyuna ve daha bir çok güzel koy


ve adalara bu turla gidebilirsiniz.




NE YENİR?


Ege sofra kültürünü en iyi tanıyabileceğiniz Cunda restoranlarından biri de Pazar mevkinde bulunan Meze Restorant oraya gittiğinizde Kadir Şefi veya sahibi Cemal Ok 'u bulun. İnanın bana çok güzel bir ilgi ile karşılaşıcaksınız ve yediğiniz yemeğin tadı tamağınıza yapışıcak 4 gece kaldık bir gece başka bir yerde yedik ve malesef hem çok pahalı geldi hemde yemeklerin hiç tadı yoktu. İlginç mezeleri ve başka yerde rastlanmayan farklı lezzetleri ile tanınan restoranda yeni mezeler, balık pişirimleri büyük ilgi görüyor. Mönüde yer alan yemek çeşitleri arasında, Kalamar Dolması,Sıcak Ot, Kaşarlı kidonya, Cunda enginarlı krides, aranan tatlar arasında ki yerini korurken marifetli aşçı , Soğuk mezeler sarımsak ve has zeytinyağı ile lezzetlenirken az tuzlu olarak sunuluyor. Ayvalığın adalarında yetiştirilen sebzelerden taze olarak yapılıp, günlük tüketilen mezelerin başında, çiğ olarak hazırlanan Isırgan otu salatası, Enginar salatası, rağbet görüyor. İstifno salatası, taze börülce, kabak çiçeği dolması, radika (hindibağ) deniz börülcesi, yörenin ızgara balık çeşitleri beğeniliyor. masalara konan Ayvalık sızma zeytin yağından konuklar istedikleri kadar kullanabildiklerini, sarımsaklı ve kekikli yağlı kızarmış ekmeklerin çok sevildiğini belirtiyor.






Isırgan otu salatası:Vitamin değeri yüksek olan şifalı, çiğ ısırgan otları, rüzgarlı adalardan toplanıp ince kıyılıp terbiye ediliyor. Taze soğan, domates, gibi ilavelerle sunuluyor. (Yöresel ismiyle gibes)


Enginar salatası: Karaciğer dostu olan enginarlar çiğ olarak ayıklanıp ince doğranıyor limon suyu içine atılıyor, özel sosla beraber rakı mezesi olarak sunuluyor.


Lor böreği, ahtapot ızgara, deniz fasulyesi, domates soslu börülce, izdinya otu, muhriye, enginar salatası, akkız otlu balık kavurma,


Muhriye:Kıbrıs'ta ve Cunda'da yetişen bir ot türü. Bamya lezzetini andırıyor, zeytin yaprağı görünümünde sıcak semizotu yemeği yapar gibi işlem görüyor. Temmuz ila Eylül arası mevsimi bulunuyor.


İzdinya Otu:Ot haşlanıyor, ayrı tavada sovanı zeytinyağı kavuruyoruz. Haşlanmış otu bu karışıma ilave edip, içine çırpılmış köy yumurtası koyuyor çeviriyoruz. (Kış mevsiminde yapılıyor).


Domates soslu börülce:Rendelenmiş domates içine limon, zeytinyağı, dövülmüş sarmısak, tuz ilavesi yapılıyor bu sos taze börülceler haşlandıktan sonra salatası üzerine gezdirilip yeniyor.


Reçelli lor:Tüm yemeklerden sonra ikram olarak verilen kozak yaylasının kozak fıstıkları ilavesiyle vişne reçelli taze lor bulunuyor.




Gerdeme otu:Balıkesir yöresine özgü bu ot çeşidi tatlı su yatağında yetişiyor. Toplanan otlar, çiğ olarak kıyılıyor. Limon, sarımsak, Cunda zeytinyağı ile hazırlanan sos ile birlikte servis ediliyor. İştah açıcı, hafif ekşi, leziz tadıyla harika mezeler, sınıfında yerini ot salatası olarak alıyor. Deniz Ürünü Krep:Avcı böreği gibi krep hazırlanıyor, mantar, soğan, ahtapot, karides pişmiş olarak uyumlu baharatlarla karıştırılıp beraber börek içine konup kızartılıyor. Kekikli Ekmek Kozak Yaylasından getirilen taze kekik otu, Cunda’nın yeşil zeytini sofranın ilk gelenleri oluyor. Kızartılmış kekikli ekmeklere sızma zeytinyağı bandırılıyor.


Çam Mantarı:Kozak yaylasından getirilen çam mantarları fıstık çamları arasında yetiştiği için bu isimle anılırken toplanıp yıkandıktan sonra unlanıp Cunda zeytinyağı ile tavada kızartılıyor.


Akkız: Yöresel ismiyle akkız veya şevketi bostan hafif haşlanıyor, zeytinyağı limon sarımsak ilaveli sos ile sunuluyor. Aynı zamanda fener balığı ile karıştırılan akkız dan balık kavurması da yapılıyor.


(Bir küçük not da rakıseverlere Cunda restoran sahiplerinden bazıları rakı bardağına yazın küçük bir karpuz dilimi, kışın yeşil elma dilimi atıyorlar. Bu rakıya yeni bir aroma zenginliği kazandırırken alkolün acılığını yok ediyor).Bu arada adanın en iyilerinden olan Mezede tüm çalışan kişiler o kadar cana yakın ki kendinizi ailenizle birlikte gibi hissediyorsunuz.Aşçısı hakikaten çok becerikli ellerine sağlık ustam.Kadir Şefim seninde ellerine sağlık.

Cunda Meze Restaurant Tel:0266 327 27 98

Saki Bacan Meşhur Ada Lokması ve DondurmaYemekler üzerine tatlı yemek isteyenler için Sahil boyu Deniz Restoran karşısında hizmet veren ünlü "Lokmacı Saki" Sakız adasından ithal edilen dünyaca ünlü sakızlarla hazırladığı sakızlı dondurma ilaveli lokmalarından yemek için sıraya giriliyor. Henüz dökülmüş şerbetli sıcak lokmalar üzerine konulmuş sakızlı dondurmalı lokmalar damakta tat bırakıyor. Ayvalık Cunda Adasının restoranlar caddesinde mutlaka uğranılması gereken yerlerden birisi de Taş Kahve ile Deniz restoranın karşısında yer alan "Saki Bacan Ada Lokma ve dondurmacısı". Ünlü dondurmacı hem yürüyüşe çıkanlara, hem de yemek sonrası masalardan gelen siparişlere yetişmekte güçlük çekiyor. .2009 Temmuz ayında Dondurmacı Saki'nin önünde yerli yabancı turistler, lokma almak için uzun sıralar oluşturuyorlar.Kızarmış dondurmaHazırlanan dondurma top şekline getirildikten sonra sıcağa karşı korumak üzere koruyucu unlu madde kaplanıyor buzlukta bekletiliyor. Sipariş gelince fritöze atılıp kızartılıyor. Dışı sıcak içi soğuk dondurma sos ilavesiyle tabakta kaşık kaşık yeniyor. Yeşil zeytinli dondurma 17 dondurma çeşidi ile hizmet sunan Ada lokma ve dondurmacısı Saki Bacan’ın bir başka yeniliği ise Sakız adasından getirilen sakız damlaları ile imal ettiği dondurma çeşidine yağı alınmış Cunda Adasının yeşil zeytinini ilave etmesi.


Zeytinli dondurma, yalamaktan ziyade çiğneme refleksini harekete geçirmesi, görünüşü, lezzetiyle zeytinli dondurmayı farklı kılıyor. Dibek kahvesi ile de bilinen Saki Bacan, masalardan en çok istenen dondurması yeni dökülmüş sıcak sıcak minik lokmaların üzerine sakız dondurması koyarak hazırladığı siparişler oluyor.Has Ada YağcılıkYakınlarınıza, sevdiklerinize adanın özelliğini yansıtan hediyelerden almak isterseniz,Taş kahvenin arkasında bulunan Has Ada Yağcılık dükkanına Fatoş Hanıma uğramanız yeterli oluyor. Değişik şişelerde satışa sunulan ve sadece Cundanın zeytinlerinden üretilen sızma yağı, zeytin salatası, zeytin reçeli, zeytin turşusu, zeytin ezmesi, kurutulmuş yağda domates, sakız reçeli, ev yapımı sabun gibi hediyelikler şık ambalajlarlarıyla vitrinlerdeki yerlerini alıyorlar. Memnun kalıp arzu edenler için ürünler Kargo ile Türkiye'nin her yerine gönderiliyor.

Has Ada YağcılıkTel No: 0 (266) 327 11 49Cunda Adası Ayvalık cephesi her yıl biraz daha moda olup büyürken eğlence mekânları, restoran, butik pansiyonlar, hediyelik eşya dükkânları, barlar, sokak kahveleri, meyhaneler, disko, taverna türü mekânlar adanın iç kısımlarında hizmet vermeye çalışıyorlar. Bu şekilde Cunda Adası sadece sahil kesimi ile değil ara sokaklara kadar hayatın, gecenin dolu dolu yaşandığı vakit geçirilebilecek birçok yeri gezme ve görme arzusu uyandırıyor.


MOSHOS Taverna mis kokuluCunda adasının 2008 yazı yeniliklerinden birisi de Pazaryeri Meydanında eski bir taş binanın restorasyonu ile kazanılmış Moshos Taverna. İlk dikkati çeken özellikler tavernada ki intizam, temizlik, alaka, temiz hava, Giritli işletmecinin ev sahipliği oluyor. Süper klimalarla serinletilen geniş salon duvarlara doğru çepeçevre asma ikinci kat olarak değerlendirilmiş. 150 kişi kapasiteli tavernada gerek giriş katında gerekse üst katta oturanlar dans pistini, sahneyi yemekleri boyunca rahatça görebiliyorlar. Taverna önündeki alanda da oturma imkânı var. Mutfak ve aşçı yine konukların görebileceği şekilde konumlanmış, bu da siparişinizin hazırlandığı yeri görmeniz açısında güven veriyor. Sahnede Atina‘dan gelen biri bayan üç erkek sanatçının oluşumuyla canlı müzik yapılıyor. Cem, Kaan, Faruk isimli sanatçıların çaldığı, buzuki ve gitara darbuka soliste eşlik ediyorlar. Canlı Rum müziği seslendiren ve Türkçe parçalar söyleyen sanatçı isteklere de cevap veriyor, konukların doyasıya dans edip eğlenmelerini sağlıyorlar. 21.00’den 02.00 ye kadar sirtakiler oynayarak, tabaklar kırarak coşan taverna müşterileri 04.00’e kadar kısık sesli müzikle oturmaya devam edebiliyorlar. Yıl boyu açık tavernanın mutfağı genellikle Girit usulü mezeler süslüyor. Taverna, peynirli kabak çiçeği dolması, patlıcanlı ahtapot, deniz ürünlerinin değişik pişirim şekilleri ile beğeni kazanıyor. Arzu edenler fiks mönü tercih ederken, alakart isteklerde cevaplanıyor.Kar beyazı tertemiz örtülü masalarda ağırlanan konuklar, güzel bir akşam yemeği yiyebiliyorlar.

Moshos Tavernaya Yunanlı turist grupları da büyük ilgi gösteriyor. Yunanlıların yanı sıra Türk turistler de başka bir ülkeye gitmiş gibi eğlenip sirtaki oynayanları seyretmiş, farklı tatlarla tanışmış, farklı ezgiler, romantik melodiler dinlemiş olarak mutlu ayrılıyorlar. Solist Kalyopinin muhteşem ötesi bir sesi var.Sezen Aksu'nun neredeyse bütün şarkılarını Yunanca smylüyor.

Rezervasyon. Moshos Taverna Mis Kokulu Cunda (Ali Bey Adası) Ayvalık Tel : 0(266) 327 31 27 Gsm: 0 536 256 13 97 Gsm: 0 535 723 80 32


Moshos Taverna'nın 2009 yılı sahnesini Türkçe ve Yunanca parçalarla izleyicilerin büyük beğenisini kazanan "Kalyopi" gösterisi ile dolduruyor.Bizim son akşamımızda rakı bardağının üzerinde gösteri yapyı hayran kaldım.Çok sıcak kanlı resimlerini biradan yayınlıyacağım.


NEREDE KALINIR?

Cunda Adasında bir çok pansiyon apart ve otel bulunuyor. Arzu edenler adanın çeşitli yerlerinde kamp ve karavan sahası da bulabiliyorlar.

Adada ulaşım çok keyifli nerede kalırsanız kalın dar sokaklarda geçmişin izlerinde, arnavut kaldırımın size hissettirdikleri içinde yol almak çok keyifli ister uzak ister yakın hiç fark etmez.Biz sahile uzak bir otelde kaldık Taş Konak Otel (Albayrak Otel) Harika bir oteldi bayıldım herşey eskiye sadık kalınarak düzenlenmişti.Onun dışında kalabileceğiniz yerlerin telefonları.



(Benim bildiklerim bunlar)

Taş Konak Tel No:0266 327 30 31-32

Özlem Pansiyon Tel No: 0(266) 327 11 09

Altay Pansiyon Tel No: 0(266) 327 10 24

Zehra Pansiyon Tel No: 0(266) 327 22 85




Hiç yorum yok: